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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  20/06/2022
Data da última atualização:  11/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OVERBECK, G. E.; VÉLEZ-MARTIN, E.; MENEZES, L. da S.; ANAND, M.; BAEZA, S.; CARLUCCI, M. B.; DECHOUM, M. S.; DURIGAN, G.; FIDELIS, A.; GUIDO, A.; MORO, M. F.; MUNHOZ, C. B. R.; REGINATO, M.; RODRIGUES, R. S.; ROSENFIELD, M. F.; SAMPAIO, A. B.; SILVA, F. H. B. da; SILVEIRA, F. A. O.; SOSINSKI JUNIOR, E. E.; STAUDE, I. R.; TEMPERTON, V. M.; TURCHETTO, C.; VELDMAN, J. W.; VIANA, P. L.; ZAPPI, D. C.; MÜLLER, S. C.
Afiliação:  GERHARD ERNST OVERBECK, UFRGS; EDUARDO VÉLEZ-MARTIN, UFRGS; LUCIANA DA SILVA MENEZES, UFRGS; MADHUR ANAND, University of Guelph; SANTIAGO BAEZA, Universidad de la República; MARCOS B. CARLUCCI, Universidade Federal do Paraná; MICHELE S. DECHOUM, Universidade Federal de Santa Catarina; GISELDA DURIGAN, Floresta Estadual de Assis, Instituto de Pesquisas Ambientais; ALESSANDRA FIDELIS, Universidade Estadual Paulista, Rio Claro; ANACLARA GUIDO, Universidad de la República; MARCELO FREIRE MORO, Universidade Federal do Ceará; CÁSSIA BEATRIZ RODRIGUES MUNHOZ, Universidade de Brasília; MARCELO REGINATO, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; RODRIGO SCHÜTZ RODRIGUES, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; MILENA FERMINA ROSENFIELD, The Nature Conservancy Brasil; ALEXANDRE B. SAMPAIO, Centro Nacional de Avaliação da Biodiversidade e de Pesquisa e Conservação do Cerrado, Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade; FERNANDO HENRIQUE BARBOSA DA SILVA, Universidade Federal de Mato Grosso; FERNANDO A. O. SILVEIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; ENIO EGON SOSINSKI JUNIOR, CPACT; INGMAR R. STAUDE, German Centre for Integrative Biodiversity Research; VICKY M. TEMPERTON, Leuphana-Universty of Lüneburg; CAROLINE TURCHETTO, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; JOSEPH W. VELDMAN, Texas A&M University; PEDRO L. VIANA, Museu Paraense Emílio Goeldi; DANIELA C. ZAPPI, Universidade de Brasília; SANDRA C. MÜLLER, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Título:  Placing Brazil's grasslands and savannas on the map of science and conservation.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics, v. 56, 125687, Sept. 2022.
Idioma:  Inglês
Notas:  Available online 3 June 2022.
Conteúdo:  In Brazil, the country with the highest plant species richness in the world, biodiverse savannas and grasslands ? i.e., grassy ecosystems, which occupy 27% of the country ? have historically been neglected in conservation and scientific treatments. Reasons for this neglect include misconceptions about the characteristics and dynamics of these ecosystems, as well as inconsistent or regionally restricted terminology that impeded a more adequate communication about Brazil's savannas and grasslands, both within the country and internationally. Toward improved communication and recognition of Brazil?s diversity of ecosystems, we present the key drivers that control the main types of grassy ecosystems across Brazil (including in regions of the country where forests dominate). In doing so, we synthesize the main features of each grassy ecosystem in terms of physiognomy and ecological dynamics (e.g., relationships with herbivores and fire). We propose a terminology both for major grassland regions and for regionally relevant vegetation physiognomies. We also discuss terms associated with human land management and restoration of grassy ecosystems. Finally, we suggest key research needs to advance our understanding of the ecology and conservation values of Brazil?s grassy ecosystems. We expect that a common and shared terminology and understanding, as proposed here, will stimulate more integrative research that will be fundamental to developing improved conservation and restoration st... Mostrar Tudo
Thesagro:  Campo; Cerrado; Gramínea; Pastagem; Vegetação.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22294 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  29/12/2021
Data da última atualização:  30/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  ESPINDULA, M. C.; TAVELLA, L. B.; SCHMIDT, R.; ROCHA, R. B.; DIAS, J. R. M.; BRAVIN, M. P.; PARTELLI.
Afiliação:  MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO; LEONARDO BARRETO TAVELLA, Universidade Federal do Acre, Campus Floresta; RAQUEL SCHMIDT, Universidade Federal do Espírito Santo (Ufes/Ceunes); RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; JAIRO RAFAEL MACHADO DIAS, Fundação Universidade Federal de Rondônia; MAÍSA PINTO BRAVIN, Universidade Federal do Acre, Campus Floresta; FÁBIO LUIZ PARTELLI, Universidade Federal do Espírito Santo (Ufes/Ceunes).
Título:  Yield of robusta coffee in different spatial arrangements.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 51, e02516, 2021.
ISSN:  0100-204X (impresso) / 1678-3921 (online)
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.02516
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Produtividade de cafeeiro robusta em diferentes arranjos espaciais.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to determine the contribution of the number of stems to the composition of individual plant yield, and to individual and overall robusta coffee (Coffea canephora) yield at different planting densities, using a fixed number of stems per plant. The experiment was carried out in two phases. The first phase was performed from 2011 to 2015, in the municipality of Ouro Preto do Oeste, in the state of Rondônia (RO), Brazil, to evaluate different numbers of stems per plant (1, 2, 3, 4, 5, and 6). The second phase was conducted from 2013 to 2018, in the municipality of Alta Floresta D?Oeste, RO, to evaluate plant densities (at 1,666, 1,904, 2,222, 2,666, and 3,333 plants ha-¹), with an initial density of four stems per plant in all treatments. The increase of number of stems per plant promotes a quadratic response to the average and cumulated yield of coffee plants, and the maximum yield is attained with four stems per plant. The number of stems should not exceed four, to avoid their tipping during years of high production. Plant density of 3,333 plants per hectare, with 4 stems per plant and 1 m spacing, promotes the reduction of individual plant yield; however, it results in higher overall crop yield. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar a contribuição do número de hastes para a composição da produtividade individual das plantas e a produtividade individual e geral de cafeeiros robusta (Coffea canephora), em diferentes densid... Mostrar Tudo
Thesagro:  Café Robusta; Coffea Canephora; Densidade de Plantio; Produtividade.
Thesaurus NAL:  Coffee (beverage); Crop yield; Plant density; Stems.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229783/1/Yield-robusta-coffee-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65639 - 1UPEAP - DD
CPAF-RO18665 - 1UPCAP - DD
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